درباره نشانههای جسمانی استرس اظهار کرد: وقتی فرد به استرس دچار میشود، بدنش هورمونهایی را ترشح میکند که این هورمونها سرعت تنفس و تپش قلب را بالا میبرند. استرس همچنین موجب میشود که شخص انرژی زیادی را از دست بدهد.
انواع استرس
او بیان کرد: استرس به دو نوع خوب و بد تقسیمبندی میشود. استرس خوب، استرسی است که به فرد برای انجام کارها انرژی لازم را میدهد و زندگی را از بیمعنایی نجات میدهد، اما اگر استرس بیشتر از توان جسمی و روانی شخص باشد، پیامدهای منفی را برای او ایجاد میکند که به این استرس، استرس بد یا کاهنده گفته میشود.
این دکترای روانشناسی افزود: در صورتیکه استرس، طولانی مدت یا زیاد باشد، این استرس مخرب است و بیماریهایی مانند اختلالات خواب و ناراحتی معده را برای فرد ایجاد میکند. استرس بد همچنین نقش موثری در تضعیف سیستم ایمنی بدن دارد، بنابراین توانایی بدن برای مبارزه با بیماریها کاهش پیدا میکند.
رزمخواه تاکید کرد: استرس وقتی طولانی مدت باشد به اضطراب تبدیل میشود. اضطراب حالتی است که در آن فرد، ناآرامی، تشویش و ترس را احساس میکند. این حالت اغلب در مواقعی رخ میدهد که شخص نتواند پیامدهای کارش را پیشبینی و کنترل کند. فرد مبتلا به اضطراب به طور دائم دلهره دارد و علت این مشکل را نمیداند. اضطراب با نشانههای جسمی و روانی مانند عصبانیت، ضربان قلب و تنفس بالا، تعریق، خستگی، ضعف، سرگیجه، حالت تهوع، درد قفسه سینه، اختلالات تمرکز، خواب و گوارشی بروز پیدا میکند.
او تصریح کرد: در صورت درمان نشدن استرس و اضطراب طولانی مدت فرد به اختلالات مزمن دچار میشود. بسیاری از تحقیقات نشان میدهند که اضطراب ناحیه آمیگدال مغز را تحت تاثیر قرار میدهد. این ناحیه مسئول مدیریت پاسخهای عاطفی است. اضطراب در کاهش تولید اسپرم، پرخاشگری و اختلال تمرکز کودکان نقش دارد.
این دکترای روانشناسی گفت: اضطراب میتواند فرد را به اگزما، ریزش مو، نازک شدن موها، کاهش بینایی، اختلالات قلبی و عروقی، فشار خون بالا، زخم معده، یبوست، سندروم روده تحریکپذیر، پوسیدگی دندان، اختلال تمرکز، گرفتگی شدید عضلات و تغییر وزن دچار کند. اضطراب همچنین تاثیر چشمگیری در تضعیف سیستم ایمنی و اختلال در عملکرد طبیعی بدن دارد.
موثرترین روشهای مدیریت استرس
رزمخواه اظهار کرد: اگر استرس و اضطراب بسیار شدید باشد، فرد به دارو درمانی زیر نظر پزشک نیاز دارد. داروهای ضد اضطراب هورمونهای استرس را در بدن کنترل میکنند و خلق را بهبود میبخشند. از دیگر روشهای مدیریت اضطراب میتوان به انجام ورزشهایی مانند شنا و موسیقی و معنویت درمانی اشاره کرد. تکنیکهای درمانی مانند ACT و CBT هم به افراد کمک کرده تا با کنترل افکار، استرس و اضطراب خود را مدیریت کنند.
او یادآوری کرد: اضطراب درمان نشده میتواند فرد را به انواع اختلالات اضطرابی، اعصاب و روان مانند اسکیزوفرنی و خواب، هیپوکندریا (خود بیمار انگاری) و روانتنی (بیماریهای جسمی با منشا روانی) دچار کند.
هیچ نظری هنوز ثبت نشده است