میکسرهای صدا از اصلیترین دستگاهها برای تنظیم صدای خروجی انواع ساز، آمپلی فایر، اسپیکر و... هستند که میزان قدرت و فرکانس هر صدا را به صورت مجزا تنظیم خواهند کرد. با ترکیب صداها در اخر شنوندگان صدایی باکیفیت و گوش نواز میشنوند. میکسرهای صدا امکانات و قابلیتهای مختلفی در اختیار کاربران قرار میدهند. به همین دلیل همه افراد فعال در حوزه موسیقی از میکسرهای صدا استفاده میکنند. در این مقاله، نحوه کار و استفاده از میکسر صدا را توضیح دادهایم تا افراد تازهکار مشکلی برای استفاده از میکسر نداشته باشند. این مقاله در 8 مرحله تنظیم شده است تا فهم آسانترینی برای کاربران داشته باشد.
1. همه تجهیزات مورد نیاز را به ورودی میکسر متصل کنید.
میکسرها از روی تعداد ورودی یا کانالهای صوتی شناسایی و نامگذاری میشوند. برای مثال یک میکسر 16 کاناله، 16 ورودی صوتی، و یک میکسر 4 کاناله، تنها دارای 4 ورودی صوتی خواهد بود. همچنین بد نیست بدانید دستگاههایی نظیر میکروفون یا سایر دستگاههایی که خروجی یک صوتی دارند، برای اتصال به میکسر فقط یک کانال را اشغال خواهند کرد. اما دستگاههای استریو به دو ورودی نیاز خواهند داشت. یک ورودی برای کانال چپ و ورودی دیگر برای کانال راست مورد استفاده قرار خواهد گرفت. البته اغلب مدلهای میکسر ورودی جداگانهای برای اتصال میکروفون یا دستگاههای پخش موزیک نظیر CD دارند که Line نامیده میشود.
هرنوع از ابزار موسیقی، ورودی جداگانه و اختصاصی خود را روی میکسر دارند و نمیتوان یک نسخه کلی برای همه دستگاهها پیچید. برای مثال گرچه دو ترومپت میتوانند از یک میکروفون به میکسر وصل شوند و صدایشان از یک خروجی پخش شود، اما یک ترومپت و یک ویولن باید از دو میکروفن جداگانه و مستقل استفاده کنند تا کاربران بتوانند صدای هریک را به خوبی تنظیم کرده و تعادل را برقرار کنند. علاوه براین برای برخی از ابزار موسیقی نظیر مجموعه درام، ممکن است به چند میکروفون جداگانه نیاز داشته باشند تا صدای همه مولفهها به خوبی دریافت و پردازش شود.
اگر میکسر شما دارای کانالهای Subgroups یا زیرگروه است، میتوانید مجموع میکروفونهای اختصاص داده شده به یک ابزار پیچیده نظیر مجموعه درام را در یک یا دو زیر گروه قرار دهید، صدای خروجی درام را مستقل از سایر صداها میکس و تنظیم کنید و میکس درام را به صورت جداگانه کنترل کنید.
به طور کلی دستگاههایی که به یک میکسر صدا متصل میشوند، اندازهای بزرگتر از خود میکسر دارند. اما این به معنای کوچک بودن ابعاد همه میکسرهای صدا نیست. برخی نمونههای میکسر صدا با 2 یا 4 کانال ورودی، دستگاههایی قابل حمل و کوچک محسوب میشوند. اما مدلهایی که 32 dh 48 کانال ورودی دارند، میکسرهای بزرگی هستند که در استدیوهای حرفهای نگهداری میشوند و برای حمل آنها به وسیله نقلیه اختصاصی نیاز است.
2. تجهیزات ضبط یا نظارت را به خروجیهای میکسر وصل کنید.
همانطور که میدانید، صدای خروجی میکسرها را میتوان با دستگاههای مختلفی ضبط و کنترل کرد. استفاده از خروجی هدفون روی میکسر یکی از راههای نظارت بر صدای خروجی هدفونها محسوب میشود. همچنین برخی میکسرها صدای خروجی را به مانیتوری جدا از خروجی اصلی وصل میکنند تا کانالهای خروجی برای مهندس صدا به صورت مستقل در دسترس باشد.
3. ورودیهای کانال مربوط به میکس صدا را فعال کنید.
پس از اتصال تجهیزات ضبط و نظارت، ورودی کانالهایی را که مورد استفاده قرار گرفتهاند، روشن کنید. هر کانال ورودی کلید سوییچی روشن/خاموش مربوط به خود را دارد.
4. در صورت نیاز به فانتوم پاور، آن را روشن کنید.
فانتوم پاور یک جریان الکتریسیته مستقیم ضعیف است که برای تامین توان خروجی برخی دستگاهها از طریق برد میکسر، عرضه شده است. فانتوم پاور معمولا توسط میکروفونهای خازنی، برخی دوربینهای ویدئویی که به میکروفون مجهز شدهاند و سایر تجهیزات جانبی مورد استفاده قرار میگیرند. به همین دلیل، فانتوم پاور روی ورودی میکروفون تعبیه شده است.
5. برای هر ورودی، صدای خروجی مورد نیاز را تنظیم کنید.
در این مرحله، ورودیهای میکسر به دستگاهها و سازهای مختلفی متصل شدهاند. بنابراین باید متناسب با صدای خروجی مورد نظر خود، سطح صدای خروجی را تنظیم کنید. برای این کار روی میکسر کلیدهایی قرار گرفته است که معمولا به شکل ولوم چرخشی، کشویی یا سوییچی طراحی شدهاند و فیدر نامیده میشوند. با استفاده از فیدر، صدای خروجی هر ورودی میکسر را به حد دلخواه خود برسانید.
همچنین میتوانید با استفاده از یک سوییچ، کانالهای شخصی را در طول ضبط و رکوردینگ، به طور موقت روشن یا خاموش کنید. به این ترتیب میتوانید صدای میکس خروجی اصلی را بدون تاثیر گذاری کانالهای ضخصی مورد تحلیل و بررسی قرار دهید. علاوه براین یک سوییچ روی میکسر تعبیه شده است که میتوانید با استفاده از آن، همه کانالهای روی میکسر را به جز یک کانال خاص Mute کنید و صدای خروجی یک کانال را به تنهایی بررسی کنید.
6. با کنترل کنندههای اکولایزر باس، میدرنج، میدبیس و... را تنظیم کنید.
استفاده از تنظیمات موجود در بخش اکولایزر به تنظیم کیفیت صدا در هر طیف و لاین خروجی کمک میکند. کیفیت اکولایزرها اغلب برای بسیاری از افراد نشاندهنده کیفیت میکسر صدا است. میکسرها، کنترل کنندههای اکولایزر را به صورت جداگانه برای هر کانال خروجی قرار دادهاند. بنابراین برای تنظیم افکتها روی هر کانال به صورت مستقل عمل خواهید کرد. همچنین یک بخش از تنظیمات اکولایزر، به صورت عمومی برای همه کانالهای خروجی است که اعمال تغییرات روی آن، بر همه کانالهای خروجی تاثیر خواهد گذاشت.
7. افکتها را با کانال کمکی AUX هدایت کنید.
کانالهای AUX میتوانند یک نسخه کپی از سیگنال اصلی تهیه کرده و آن را با کلید Send کنترل کنند. AUX ها برای یک خروجی مشخص ارسال میشوند و به منظور مانیتور یا نظارت روی صدای خروجی با استفاده از هدفون یا بلندگو و همچنین ارسال افکتورهای صدا روی سیگنالهای خارجی مورد استفاده قرار میگیرند.
8. کلید PAN هر کانال را متناسب با نیازمندی سیستم تنظیم کنید.
در صورتی که PAN هر کانال را به سمت چپ بچرخانید، سیگنالهای خروجی از سمت چپ حرکت خواهند کرد و به همین ترتیب، در صورتی که PAN را به سمت راست بچرخانید، سیگنالها از خروجیهای سمت راست پخش میشوند. اما در برخی میکسرها، با خروجیهای چندگانه و متعدد رو به رو هستید. در چنین شرایطی با چرخاندن PAN به چپ یا راست، خروجی Bus چپ یا راست میکسر صدا را دریافت خواهد کرد. همچنین در صورتی که PAN را در حالت مرکز قرار دهید، سیگنال در هر دو خروجی چپ و راست جریان پیدا میکند و خروجیها همزمان صدا را پخش خواهند کرد.
انجام اتصالات و تنظیمات مربوط به راه اندازی میکسر، در حالت کلی پیچیدگی خاصی نداشته و ساده است. اما برای استفاده از تنظیمات میکسر، به دانش و تسلط بیشتری نیاز است.
هیچ نظری هنوز ثبت نشده است